overbeeke duurzaam

Verduurzamen van je woning? Vanaf nu 106% lenen

Normaal gesproken mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de verkoopprijs van het betreffende huis.

In 2024 is hier verandering in gekomen. Veel banken bieden nu hypotheekkredieten aan waarbij je 106% van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Dit kan echter alleen als je van plan bent de woning die je aankoopt te verduurzamen. Heb je al een bestaande hypotheeklening? Dan kun je de lening bij veel aanbieders met 6% ophogen. Dit doe je bij de verstrekker waar je je lening al hebt afgesloten.

In de toekomst moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de uitstoot van broeikassen is gehalveerd. In 2050 zou Nederland in zijn geheel moeten draaien op duurzame energie. Van aardgas wil Nederland geheel overstappen op duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. De eerste stappen naar aardgasvrij Nederland, ligt in het verduurzamen van de woningen. Vandaar dat men hiervoor nu meer geld kan lenen.

Alleen voor een woning met het A++++ energielabel, kun je niet ter verduurzaming bijlenen. Voor woningen met een lager energielabel (E, F en G) kun je vaak een relatief hoge lening afsluiten. In de meeste gevallen komt het maximumbedrag van deze 6% neer op €25.000 tot €35.000.

Naast de verhoogde hypotheekleningen bestaat er een landelijke subsidie voor het verduurzamen van je huis. Het kan dus best voordelig zijn om een woning te verbeteren. Meer weten? Lees snel verder.

 

Waarom zou je je woning verduurzamen?

Je woning verduurzamen is goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee. Een duurzame woning is:

  • Beter geïsoleerd: dit zorgt voor meer wooncomfort en lagere stookkosten
  • Je kunt je eigen stroom opwekken met zonnepanelen
  • Met warmteterugwinning kun je gegenereerde warmte hergebruiken

Deze verbeteringen zorgen er voor dat je lagere maandlasten krijgt.

 

Hoe kun je je woning verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning klinkt wellicht aantrekkelijk. Op de lange termijn kun je er geld mee besparen. Ook is er subsidie voor. Maar hoe maak je nu eigenlijk een woning duurzamer? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je woning te verduurzamen.

 

Douche met warmteterugwinning

Als je een douche hebt met warmteterugwinning, gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Hierdoor gebruik je 40 tot 50 procent minder stroom of gas voor het douchen.

 

Isolatie

Door je woning te isoleren verbruik je minder energie. Je kunt je huis op veel verschillende manieren isoleren. Zo kun je je muren isoleren, maar er bestaat ook bodemisolatie, vloer- glas- en dakisolatie. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een lagere energierekening en het voelt prettiger aan.

Dak, gevel en vloer

Een goed geïsoleerd dak, gevel en vloer zorgen voor een aangename temperatuur in huis. Je bespaart hiermee veel energie.

HR++ en triple glas

Vervang enkel en dubbel glas door triple glas of HR++. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het goed isoleert. Triple glas is eigenlijk hetzelfde, maar met 3 glasplaten. Dit werkt dus nóg beter.

Deuren en kozijnen

Hoe goed deuren en kozijnen isoleren, zie je aan de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie en andersom. Je kunt kiezen voor kunststof, aluminium en verschillende houtsoorten.

 

Ventilatie

In veel huizen is de ventilatie niet voldoende. Dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals luchtwegproblemen en allergieën. Je kunt op verschillende manieren ventileren. Ventileren kost energie, maar er zijn verschillende manieren om energieverlies te beperken, zoals vraagsturing, warmteterugwinning en zelfregelende roosters.

 

Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder aardgas. De warmtepomp vervangt je cv-ketel of werkt er (hybride) mee samen. Met de warmtepomp verwarm je je huis en soms ook het water voor de douche en keuken. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig, of kun je er zelfs helemaal van af.

 

Zonnepanelen

Met zonnepanelen zet je zonlicht om in stroom. Ook wanneer het bewolkt is, wekken je zonnepanelen stroom op.