Een goede stap in het verduurzamen van je woning is het nemen van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je energie op uit zonlicht. Dit komt doordat zonnepanelen lichtdeeltjes uit zonnestralen absorberen. Deze geabsorbeerde lichtdeeltjes worden omgezet in energie. Zelfs als het bewolkt is, nemen de zonnepanelen deze lichtdeeltjes op. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen in het zonnepaneel, waardoor elektrische spanning ontstaat en uiteindelijk energie. Doordat je zonnepanelen op je dak laat leggen, kun je dus je eigen energie opwekken.
Het nemen van zonnepanelen verlaagt de vaste lasten en is goed voor het milieu. Maar die zonnepanelen zijn ook best prijzig, vandaar dat het verstandig is om ze goed te verzekeren. Om je goed op weg te helpen, leggen we uit hoe dit werkt en waar je aan moet denken.
Opstalverzekering of inboedel?
Als je je zonnepanelen wilt verzekeren, gaan deze onder de opstalverzekering vallen of onder de inboedelverzekering. Het verschil zit ‘m in de wijze waarop ze zijn bevestigd op het dak.
Bij schuine daken zijn de zonnepanelen vaak vastgeschroefd aan het dak. Als ze vastgeschroefd zijn, vallen ze onder de opstalverzekering. Bij platte daken zijn de zonnepanelen soms niet vastgeschroefd. Dan vallen ze onder de inboedelverzekering. Let in het geval van een inboedelverzekering wel goed op de voorwaarden, want deze kunnen beperkt zijn omdat de zonnepanelen aan de buitenkant van het huis zitten. Heb je een huurwoning? Dan vallen de zonnepanelen óók onder de inboedelverzekering.
Een opstalverzekering dekt over het algemeen schade aan de woning zelf en alles wat daaraan vastzit. Zonnepanelen die stevig bevestigd zijn, worden dus beschouwd als onderdeel van de woning. Een inboedelverzekering daarentegen dekt de losse spullen in je huis, waaronder ook zonnepanelen die los op een plat dak liggen. Het is cruciaal om duidelijk te hebben onder welke verzekering je zonnepanelen vallen, zodat je zeker weet onder welke verzekering jouw zonnepanelen vallen.
Zorg dat je niet onder- of oververzekerd bent
Stel de waarde van je huis of inboedel opnieuw vast. Als je zonnepanelen neemt, gaat de waarde van je woning omhoog. Hierdoor is de kans groot dat je met je oude verzekering onderverzekerd bent.
Als je onderverzekerd bent, krijg je in het geval van schade, vaak niet de gehele schadeclaim terug van je verzekering. Dit kan betekenen dat je zelf een groot deel van de kosten moet dragen wat je in een moeilijke financiële positie kan brengen. Aan de andere kant, wanneer je oververzekerd bent, krijg je niet meer dan de schadeclaim terug, terwijl je wel een hogere premie betaalt. Zorg dus dat je de waarde van je woning of inboedel helder hebt, zodat je een verzekering met de juiste dekking kunt afsluiten.
Let goed op: waarvoor ben je wel en niet verzekerd?
In de voorwaarden van verzekeringen zitten altijd uitsluitingen. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat de voorwaarden van een verzekering zijn, voordat je deze verzekering afsluit. Er zijn een aantal uitsluitingen die vaak voorkomen.
Diefstal
Als je zonnepanelen worden gestolen, moet er braakschade zijn. Dit hebben veel verzekeringsmaatschappijen als voorwaarde. Als er geen braakschade is, krijg je vaak geen vergoeding voor de gestolen zonnepanelen. Vaak zijn loszittende zonnepanelen, of zonnepanelen op een plat dak het doelwit. Zorg er dus voor dat de zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn en goed zijn gemonteerd.
Natuurrampen
Sommige verzekeraars betalen geen schadevergoeding uit in het geval van natuurrampen. Gaan je zonnepanelen kapot door hevige weersomstandigheden? Dan wil je dit natuurlijk ook vergoed hebben. Controleer dus goed de polisvoorwaarden. In Nederland hebben we te maken met wisselvallig weer, dus het is belangrijk dat je weet welke omstandigheden wel en niet gedekt zijn door je verzekering.
- Vanaf windkracht 7: De meeste verzekeraars geven aan bij storm vanaf windkracht 7 niet te vergoeden. Hierbij beroepen ze zich op overmacht.
- Windkracht 9/10: Sommige verzekeraars beroepen zich pas op overmacht vanaf windkracht 9/10.
- Windkracht 11/12: Enkele verzekeraars beroepen zich zelfs pas op overmacht vanaf windkracht 11/12.
Misgelopen stroomopbrengst bij schade
Enkele opstal- en inboedelverzekeraars vergoeden ook misgelopen stroomopbrengst door de gedekte schade aan zonnepanelen. Dit betekent dat als je zonnepanelen door schade tijdelijk geen energie kunnen opwekken, je een compensatie kunt krijgen voor de verloren opbrengst. Dit kan een belangrijke factor zijn, vooral als je zwaar leunt op de energie die je zonnepanelen genereren.
Aansprakelijkheid bij vallende zonnepanelen
Wanneer zonnepanelen tijdens een storm van het dak afvallen, kunnen deze schade veroorzaken bij anderen. Dit valt dan onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.
Microcracks of haarscheurtjes
Vaak is onzichtbare schade, zoals microcracks of haarscheurtjes, uitgesloten van de verzekering. Dit type schade kan de efficiëntie van je zonnepanelen verminderen zonder dat het meteen zichtbaar is. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren.
Bij welke partij kan ik het beste mijn zonnepanelen verzekeren?
Er zijn een hoop verschillende aanbieders waarbij je terecht kunt om je zonnepanelen te verzekeren.
Wanneer je op zoek gaat naar een verzekeraar, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de voorwaarden en dekkingen. Sommige verzekeraars bieden specifieke pakketten aan voor zonnepanelen, terwijl anderen deze als onderdeel van een bredere opstal- of inboedelverzekering dekken. Het kan lonen om te kiezen voor een verzekeraar die ervaring heeft met het verzekeren van zonnepanelen, omdat deze vaak betere voorwaarden en expertise bieden.
Daarnaast kun je overwegen om advies in te winnen bij een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Deze kan je helpen de verschillende opties te vergelijken en een verzekering te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Een goede verzekeringsadviseur houdt rekening met je persoonlijke wensen en omstandigheden en kan je wijzen op zaken waar je zelf misschien niet aan gedacht had.
Overbeeke geeft advies en helpt je een passende opstal- of inboedelverzekering af te sluiten. Overbeeke staat op 26 oktober 2024 op het duurzaamheidsevent in Woonboulevard Poortvliet. Hier kun je onze adviseurs allerlei vragen stellen. Kom jij ook kennis maken?